Azerbaycan’ın baÅkenti Bakü’de düzenlenen BirleÅmiÅ Milletler (BM) Ä°klim DeÄiÅikliÄi 29. Taraflar Konferansı’nda (COP29) AA muhabirinin sorularını yanıtlayan Issa, iklim krizinin insan saÄlıÄını birçok yönden etkilediÄini, aÅırı hava olayları kaynaklı yaralanmalar, salgın hastalıklar ve sıcak hava dalgalarının beraberinde getirdiÄi problemlerin bu etkilerden bazıları olduÄunu kaydetti.
COP29’da bu konuda birçok görüÅme yapıldıÄını bildiren Issa “AÅırı sıcakların kalp saÄlıÄı üzerinde ciddi etkileri var. Her yıl aÅırı sıcaklardan kaynaklanan ölümlerde ciddi artıŠgörüyoruz. Ä°klim deÄiÅikliÄi her gruptan insanın saÄlıÄını tehlikeye atıyor, savunmasız insanların saÄlıÄı için daha büyük riskler oluÅturuyor. Bunların arasında yaÅlıları, çocukları ve hamile kadınları saymamız mümkün. Bu grupların yanı sıra iklim krizi, halihazırda saÄlık problemleriyle mücadele eden insanlar için de ek bir yük getiriyor.” dedi.
Issa, iklim kriziyle salgın hastalıklar arasında iliÅki bulunduÄunu, bu konuda göz çarpan ilk hususun hastalık taÅıyıcı canlıların bölge deÄiÅtirmesi olduÄunu belirtti.
Sıtma ve dang humması taÅıyan sivrisinekleri, küresel ısınma nedeniyle bölge deÄiÅtiren hayvanlara örnek gösteren Issa, bu tür durumların salgın hastalıkların akıÅında deÄiÅime yol açtıÄını vurguladı.
Issa Åu deÄerlendirmeyi yaptı:
“Ä°klim deÄiÅikliÄi kesinlikle bir salgına daha yol açabilir. DSÃ’nün bir haftadır COP29’da gerçekleÅtirdiÄi programlarda iklim krizinin salgın risklerini artırdıÄına dair birçok kanıt gösterildi. Bunun en temel sebebi salgına neden olabilecek hastalıkların, sıklıkla insanların doÄa ve biyoçeÅitlilikle olan iliÅkileri nedeniyle ortaya çıkması. DoÄa, biyoçeÅitlilik, iklim deÄiÅikliÄi ve insan saÄlıÄı birbiriyle baÄlantılı. Ä°klim krizi nedeniyle de insanların doÄayla olan iliÅkilerinde deÄiÅen durumlar görüyoruz. Ä°klim krizi sonucu 2050’ye kadar bir salgının daha ortaya çıkması yüksek bir ihtimal.”
COP29’DAKÄ° SAÄLIK GÃNDEMÄ°
Ä°klim krizinin saÄlık hizmetlerine ulaÅma konusunda da birçok soruna yol açtıÄına iÅaret eden Issa, özellikle iklim krizi karÅısında en riskli bölgelerin baÅında gelen küresel güney ülkelerinde yeteri kadar saÄlık çalıÅanı bulunmadıÄını ve aÅırı hava olaylarının zaten yetersiz olan saÄlık altyapılarına ciddi zararlar verdiÄini aktardı.
Issa sözlerini Åöyle tamamladı:
“COP 29’un saÄlık camiası açısından birçok farklı etkisi oldu. Burada saÄlık için bir bölümün ayrılması bizim için çok iyiydi. Konuya dair özel rapor yayımladık ve sadece ‘Ä°klim ve SaÄlıkta DönüÅtürücü Eylem Ä°ttifakı’ konusuna bir tam gün ayırdık. Bu birçok ülkeyi bir araya getirdi ve Azerbaycan ile Tongo bu ittifaka imza atan iki yeni ülke oldu. Bunun dıÅında COP takviminde beÅeri kalkınma ve saÄlık konusuna özel bir gün ayrıldı. Ãte yandan saÄlıÄı gerçekten müzakerelerin merkezine koymak, azaltım, uyum ve finansman konularında bu faktörün nerede konumlandırılacaÄını düÅünmek için yapılması gereken daha çok Åey var.”
Â